Słyszałeś o licznych zaletach oleju sezamowego i chciałbyś, żeby na stałe rozgościł się w twojej kuchni? W takim razie warto dowiedzieć się jak prawidłowo go używać. Dalsza część artykułu rozwieje twoje wątpliwości dotyczące stosowania oleju sezamowego. 

Olej olejowi nie równy 

Oczywiście to, w jaki sposób należy używać konkretnego produktu, zależy od jego pochodzenia i przeznaczenia. Olej sezamowy może występować w wersji rafinowanej lub być tłoczony na zimno. O ile ten pierwszy możesz poddawać obróbce termicznej (smażyć na nim czy piec), o tyle drugi zupełnie się do tego nie nadaje. Olej tłoczony na zimno można za to dodawać do wszelkiego rodzaju dań na zimno. Z powodzeniem wykorzystasz go podczas przyrządzania surówek, sałatek czy różnego rodzaju sosów. Ogranicza Cię jedynie wyobraźnia. 

Wybierając olej odpowiedni dla siebie, warto pamiętać o tym, że proces rafinacji nie wpływa korzystnie na składniki odżywcze, minerały i witaminy zawarte w oleju sezamowym. Taki produkt, nawet jeśli został pozyskany z surowców najwyższej jakości, to niestety traci większość swoich cennych właściwości. Jeśli zależy nam na zachowaniu prozdrowotnego działania oleju sezamowego, to bezapelacyjnie powinniśmy zdecydować się na ten zimnotłoczony. 

Różne metody stosowania oleju sezamowego 

Zimnotłoczony olej sezamowy można stosować w kuchni jako składnik naszych dań i potraw. Inną metodą jego wykorzystania jest stosowanie zewnętrzne. Można, chociażby pokusić się o olejowanie nim włosów (i to zarówno na sucho, jak i na mokro!). Nadaje się także do stosowania bezpośrednio na skórę na przykład podczas rozgrzewającego czy relaksacyjnego masażu. Olejek sezamowy nadaje się także do pielęgnacji skóry twarzy i można z powodzeniem przyrządzać z niego domowe kosmetyki albo dodawać na przykład do balsamu do ciała. Ma on szereg korzystnych właściwości: natłuszczające, ochronne, ujędrniające, regenerujące czy odżywcze. 

Przeczytaj też:  Nadpotliwość, zaburzenia miesiączkowania. Czy to menopauza?

Odpowiednie przechowywanie 

W przypadku olejów zimnotłoczonych odpowiednie ich przechowywanie ma naprawdę niebanalne znaczenie. Przede wszystkim butelka, w której znajduje się olej, powinna być ciemna, a po jej otwarciu powinniśmy trzymać produkt w lodówce (spowolni to proces utleniania się kwasów tłuszczowych i olej na dłużej zachowa świeżość). Światło oraz wysoka temperatura działają na olej sezamowy bardzo niekorzystnie, dlatego właśnie powinniśmy postarać się jak najbardziej ograniczyć te czynniki. 

Chcąc kupić produkt naprawdę dobrej jakości, warto stawiać na oleje świeżo tłoczone (te, które stoją na sklepowej półce przez wiele miesięcy, z pewnością nie będą tak dobre). Przydatność takiego oleju to zwykle około sześciu miesięcy od wytłoczenia. Regularne stosowanie zimnotłoczonego oleju sezamowego pozwoli ci utrzymać swój organizm w dobrej kondycji i zdrowiu, a także pomoże zadbać o urodę i nienaganny wygląd skóry.

Written By

Patrycja

Miłośniczka szeroko pojętego piękna. Lubi dobrej jakości kosmetyki i dzieli się swoją opinią na ich temat.