Czego jeszcze nie wiesz o królowej witamin?
Kwas askorbinowy to witamina, która charakteryzuje się szerokim spektrum działania. Jakie posiada właściwości? W których produktach spożywczych ją znajdziemy? W jaki sposób przygotowywać posiłki, aby utracić jak najmniej tej cennej witaminy? Na te pytania odpowiadamy w naszym artykule.
Witamina istotna o każdej porze roku
Suplementy diety z zawartością witaminy C trafiają do naszych domowych apteczek zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Jednak o prawidłowy poziom tej ważnej witaminy powinniśmy dbać przez cały rok. Najlepszym na to sposobem jest stosowanie zdrowego i zbilansowanego jadłospisu, w którym nie zabraknie produktów bogatych w witaminę C. Duże ilości kwasu askorbinowego znajdziemy między innymi w czerwonej papryce, natce pietruszki, truskawkach, czarnej porzeczce czy chrzanie. Na niedobory kwasu askorbinowego narażeni są między innymi palacze oraz osoby nie stroniące od alkoholu. O odpowiednią podaż tej ważnej witaminy powinni jednak zadbać wszyscy, na czele z osobami starszymi oraz narażonymi na przewlekły stres.
Nie tylko na przeziębienie
Kwas askorbinowy ma szerokie spektrum działania. Powszechnie znany jest pozytywny wpływ witaminy C na układ odpornościowy ludzi, jednak ta królowa witamin charakteryzuje się również innymi właściwościami, które warto poznać. Jedną z mniej znanych funkcji kwasu askorbinowego jest pomoc w zwiększeniu przyswajalności żelaza. Niedobory żelaza bywają częstą przypadłością, zwłaszcza wśród kobiet. Jest to kolejny ważny powód dla którego warto zadbać o odpowiednią podaż witaminy C w codziennej diecie. Inną mniej znaną funkcją kwasu askorbinowego jest jego działanie antyoksydacyjne, neutralizujące szkodliwe działanie wolnych rodników. Należy też wymienić choćby wpływ na prawidłową produkcję kolagenu, co z kolei korzystnie wpływa na funkcjonowanie naczyń krwionośnych.
Unikaj nadmiernej obróbki termicznej
Witamina C może zostać zniszczona przez ciepło i światło. Dlatego wysoka temperatura lub wydłużony czas gotowania mogą spowodować rozkład witaminy, a w konsekwencji zmniejszać jej dostępność w posiłku. Ponieważ kwas askorbinowy jest rozpuszczalny w wodzie, witamina może również przenikać do płynów kuchennych (np. podczas gotowania warzyw) i zostać utracona. Aby zminimalizować utratę witaminy C podczas obróbki termicznej warzyw czy owoców należy w miarę możliwości przygotowywać posiłki szybko oraz dążyć do używania jak najmniejszej ilości wody podczas gotowania. Warto też spożywać warzywa i owoce w postaci nieprzetworzonej. W sytuacji gdy nie ma możliwości dostarczenia wystarczającej ilości witaminy C z diety, dobrym rozwiązaniem może okazać się suplementacja kwasu askorbinowego preparatem wysokiej jakości.
Leave a Comment